Σελιδες

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Υποχρεωτικά στο σπίτι όσοι έχουν γρίπη

Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr

Οι εργοδότες θα πρέπει να επιμένουν στην αναρρωτική άδεια όσων εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, καθώς, σύμφωνα με νέα έρευνα το 66% που έχουν προσβληθεί είναι δραστήρια και μεταδίδουν τη νόσο στους γύρω τους.

Μάλιστα η μελέτη έχει διπλό νόημα, καθώς το 59% των υγιών δηλώνουν πως ενοχλούνται και αισθάνονται άσχημα όταν έχουν κάποιον δίπλα τους με έντονα συμπτώματα γρίπης.

«Είναι παράδοξο να ενοχλούνται και να ζημιώνονται όλοι και παρόλα αυτά όσοι έχουν μολυνθεί να κυκλοφορούν κανονικά», δηλώνει η δρ Susan Rehm, ιατρική διευθύντρια στο Εθνικό Ίδρυμα Μεταδιδόμενων Νοσημάτων και διευθύντρια του τμήματος Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στην Cleveland Clinic στο Οχάιο των ΗΠΑ.

Η μελέτη εκπονήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Μεταδιδόμενων Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η μελέτη της γρίπης έγινε το Νοέμβριο σε ενήλικες και μερικά από τα ποιο σημαντικά συμπεράσματά της είναι:

66% γνώριζαν ότι έχουν γρίπη και εκτελούσαν κανονικά τις καθημερινές τους δραστηριότητες

36% νόμιζαν πως εάν κάνουν το εμβόλιο είναι πιο πιθανό να κολλήσουν γρίπη, πράγμα αδύνατον

40% δήλωσε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο να κάνει τις δουλειές εκτός σπιτιού και ας μεταδώσει τη νόσο

68% δεν γνώριζαν τον τρόπου που κολλάει η γρίπη

44% νόμιζαν πως ότι είναι πιο πιθανό να κολλήσουν γρίπη αγγίζοντας κάτι που είχε πάνω του τον ιό, όπως το πόμολο μιας πόρτας, εν τούτοις φοβόταν περισσότερο κάποιον που βρισκόταν σε απόσταση μεταξύ τους και βήχουν ή φτερνίζονται

10% των συμμετεχόντων που είχαν παιδιά δήλωσαν πως δεν φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Πηγή : Web Only

Επιστημονική ανατροπή: Το κιλό ζυγίζει λιγότερο!

Τελικά το κιλό πόσο …ζυγίζει;

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων αναμένεται να δώσει ένα νέο ορισμό στο κιλό μετά την ανακάλυψη ότι το μεταλλικό πρωτότυπό του, που χρησιμοποιείται ως διεθνές πρότυπο, ζυγίζει λιγότερο -για λόγους μυστηριώδεις!

Το διεθνές πρότυπο του κιλού σήμερα είναι ένας κύλινδρος από λευκόχρυσο (πλατίνα) και ιρίδιο, ύψους και διαμέτρου περίπου 3,9 εκατοστών, που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο και στεγάζεται από το 1889, σε συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών (ΒΙΡΜ) στις Σέβρες, έξω από το Παρίσι.

Εδώ και 122 χρόνια, το διεθνές πρότυπο κιλό έχει βγει από την κρυψώνα του μόνο τρεις φορές για να συγκριθεί με τα εθνικά πρότυπα κιλά που χρησιμοποιούν διάφορες χώρες του κόσμου. Έτσι, υπήρξαν ενδείξεις ότι το κιλό χάνει βάρος σιγά-σιγά.

Το 2007, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι το μέταλλο του πρότυπου κιλού είναι περίπου 50 μικρογραμμάρια ελαφρύτερο από το μέσο βάρος των -αρκετών- δεκάδων προτύπων απομιμήσεών του, πράγμα που ισοδυναμεί με μια απώλεια βάρους αντίστοιχη ενός μικρού κόκκου άμμου.

Μια πιθανή επιστημονική εξήγηση είναι ότι σταδιακά το κράμα λευκόχρυσου-ιριδίου απώλεσε ένα μέρος από τα αέρια που βρίσκονται σε αυτό από τότε που κατασκευάστηκε, το 1879, στη βρετανική πρωτεύουσα.

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων μαγειρικής

‘Ένα ξεχωριστό είδος βιβλίου, που έχει μια ευχάριστα ανοδική πορεία από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 είναι τα βιβλία μαγειρικής. Εδώ να πούμε ότι σχεδόν όλοι οι εκδοτικοί οίκοι έχουν εντάξει στους καταλόγους των βιβλίων τους και αρκετούς τίτλους αυτού του είδους. Βιβλία ξεχωριστά με όμορφο δέσιμο, καταπληκτικές φωτογραφίες και βέβαια γραμμένα από ανθρώπους που ξεχωρίζουν για την δουλειά και το μεράκι τους στο χώρο της γεύσης, και που δίνουν απλές ή πιο σύνθετες συνταγές. Συνταγές που απευθύνονται από τον πιο απλό αναγνώστη που θέλει να έχει ένα οδηγό μαγειρικής στην κουζίνα του, έως τον πιο απαιτητικό ερασιτέχνη μάγειρα ή μαγείρισσα που ζητάει κάτι πιο εξειδικευμένο και πολύπλοκο γευστικά!
Ρίχνοντας λοιπόν μια ματιά στις νέες κυκλοφορίες, ξεφυλλίζουμε το υπέροχο βιβλίο του σέφ Γιάννη Λουκάκου, Ψωμί & Αλάτι, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, που μας μεταφέρει στη λειτουργία αλλά και στην φιλοσοφία του ομώνυμου εστιατορίου του. Μέσα από 120 συνταγές και παραπάνω από 50 πιάτα, καλύπτει τις ανάγκες για το καθημερινό μας τραπέζι μέχρι μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίπτωση!

Συνεχίζουμε με το Ταξίδι στη Γεύση, από τον Τόνυ Καβαλιέρο, και τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, που με 117 συνταγές ξεκινάει το ταξίδι του απο την Ευρώπη, περνάει στην Αφρική, μετά στην Αμερική και καταλήγει να κλείσει την γευστική διαδρομή του στην Ασία! Νέες γεύσεις αλλά και παλιές παραδοσιακές συνταγές υπάρχουν στις σελίδες του βιβλίου του!!

Ακόμη το βιβλίο της πολύ καλής σέφ Ιωάννας Τσολομίτη, Πρόσκληση Μαγειρικής από τις εκδόσεις Gema, με εξαιρετικές προτάσεις.

Στις νέες εκδόσεις έχουμε και το βιβλίο Σέφ στο Παρα Πέντε, του Ευάγγελου Ζουμπανέα πάλι από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, με γρήγορες και εύκολες συνταγές και λύσεις στη διατροφή μας.

Και τέλος από τα βιβλία που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες του 2010, ξεχώρισαν τα βιβλία Συνταγές Μάνης της Βούλας Κυριακέα, το Καβάλας Γεύσεις της Στέλλας Σπανού από τις εκδόσεις Σερμύλη, και Μυτιληνιές Γεύσεις της Έφης Γιαλούσου-Χατζηχρήστου από τις εκδόσεις Αιολίδα που αναδεικνύουν με εξαιρετικό τρόπο τις τοπικές τους συνταγές!!

Ο "Κυνόδοντας" στο κόκκινο χαλί , 33 χρόνια μετά!



Υποψήφιος για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας είναι ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, 33 χρόνια μετά την τελευταία παρουσία ελληνικής ταινίας στη λίστα με τις πέντε καλύτερες ξένες.

Η τελετή απονομής θα γίνει στις 27 Φεβρουαρίου στο Λος Άντζελες.

Ο «Κυνόδοντας» γίνεται έτσι, η τέταρτη ελληνική ταινία που κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ ξένης ταινίας μετά τις «Ηλέκτρα» (1963) και «Ιφιγένεια» (1978) του Μιχάλη Κακογιάννη και «Κόκκινα Φανάρια» (1964) και «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1966) του Βασίλη Γεωργιάδη. Η ταινία «Ποτέ την Κυριακή» ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ, όχι όμως για βραβείο καλύτερης ταινίας.

Συνολικά, πέντε Έλληνες έχουν κερδίσει Όσκαρ μέχρι σήμερα: η Κατίνα Παξινού, για την ερμηνεία της στην ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» (Β' γυναικείου ρόλου) το 1943, ο Μάνος Χατζιδάκις για το τραγούδι της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» το 1961, ο Βασίλης Φωτόπουλος για την καλλιτεχνική διεύθυνση και τα σκηνικά για τον «Ζορμπά» το 1965, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου για τη μουσική στους «Δρόμους της Φωτιάς» το 1981 και ο Κώστας Γαβράς για το διασκευασμένο σενάριο του «Αγνοούμενου» το 1982.

Ο «Κυνόδοντας» έχει να αντιμετωπίσει στην πεντάδα τις ταινίες: «Biutiful» (Μεξικό), «In a Better World» (Δανία), «Incendies» (Καναδάς), «Outside the Law» (Αλγερία).

Ο Χρήστος Στέργιογλου, που πρωταγωνιστεί στην ταινία, δήλωσε «έκπληκτος» στο άκουσμα της είδησης της υποψηφιότητας.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press
, ανέφερε ότι «η ταινία δείχνει έως πού μπορεί να οδηγήσει η ηλιθιότητα, όταν θέλεις να ελέγχεις τα πάντα, ακόμη και με το πρόσχημα της αγάπης και της προστασίας. Είναι ένα εξίσου σοβαρό και γελοίο ζήτημα».Η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα φετινά Όσκαρ έγινε το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) στο Λος Άντζελες.

Την κούρσα των φετινών Όσκαρ οδηγεί ο «Λόγος του Βασιλιά» με 12 υποψηφιότητες. Ακολουθούν το «Αληθινό Θράσος» των αδελφών Κοέν με 10 υποψηφιότητες και τα «Inception» και «Social Network» με οκτώ. Τη δεκάδα συμπληρώνουν τα φιλμ «The Fighter» με επτά, «127 ώρες» με έξι, «Μαύρος Κύκνος» και «Toy Story 3» με πέντε, «Τα παιδιά είναι εντάξει» και «Winter's Bone» με τέσσερις.

το τρέιλερ της ταινίας : http://www.youtube.com/watch?v=3VlpZIalRxk&feature=player_embedded