Σελιδες

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Παρθένο ελαιόλαδο για την προστασία απο τον καρκίνο του μαστού

                                         

Βοηθάει τον οργανισμό να απορρίψει τα γονίδια που οδηγούν στην ανάπτυξη όγκων

Μπορεί ένα τόσο κοινό τρόφιμο, όπως το παρθένο ελαιόλαδο, να αποτελεί ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου του μαστού; Αξίζει να ανατρέξουμε σε σχετικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι διαθέτει έναν μοναδικό μηχανισμό - κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρκινικών βλαβών του DNA. Προϋπόθεση, να μην είμαστε φειδωλοί στην κατανάλωσή του.

Πολλαπλές επιθέσεις στους καρκινικούς όγκους

Η ειδική ομάδα Ισπανών επιστημόνων που μελετά τον καρκίνο του μαστού στο Universitat Autonoma de Barcelona έχει αφιερώσει περισσότερα από 20 χρόνια εργασίας σε έρευνες προσπαθώντας να κατανοήσει τι είδους επίδραση έχουν τα διάφορα λίπη της διατροφής μας στον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Αυτό που συμπέραναν είναι ότι η τακτική κατανάλωση ωμού παρθένου ελαιόλαδου παίζει σπουδαίο προστατευτικό ρόλο κατά της ανάπτυξης όγκων στον μαστό. Αυτό που κάνει η πολύτιμη τροφή είναι να δρομολογεί πολλαπλές επιθέσεις εναντίον των καρκινικών όγκων, να εμποδίζει την ανάπτυξή τους και να προλαβαίνει τις πιθανές βλάβες που μπορεί να δημιουργηθούν στο DNA. Για καλή τύχη των γυναικών που αγαπούν το ελαιόλαδο, το χρυσάφι της μεσογειακής διατροφής έχει τη δυνατότητα να καταργεί τις πρωτεΐνες εκείνες τις οποίες χρειάζονται οι καρκινικοί όγκοι για να μείνουν ζωντανοί και να αναπτυχθούν.(http://phys.org/news197117236.html#nRlv -http://www.biomedcentral.com/1471-2407/8/377).


Πόσο λάδι την ημέρα;

Οι Ισπανοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η ποσότητα του ελαιόλαδου που χρειάζεται για την καταστολή των καρκινικών κυττάρων θα πρέπει να είναι σχετικά υψηλή. Σύμφωνα με τον ερευνητή Eduard Escrich, δέκα κουταλάκια ωμού παρθένου ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας την ημέρα (δηλαδή 50 ml) σε μακροχρόνια βάση είναι ό,τι καλύτερο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίζεται, γιατί πολλές δίαιτες συνηθίζουν να μάχονται το ελαιόλαδο λες και είναι η πηγή του προβλήματος της παχυσαρκίας.

Ποιο είναι παρθένο;

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται το καλύτερο όλων γιατί είναι εκείνο που έχει υποστεί τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία και έχει προέλθει από ψυχρή έκθλιψη των ελιών. Αυτό το λάδι διατηρεί όλες τις εξαιρετικά ωφέλιμες αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες (πολυφαινόλες) που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Τρία (και πολύ περισσότερα) σε ένα

Όπως απέδειξαν οι ισπανικές έρευνες, το ελαιόλαδο βοηθάει τον οργανισμό να απορρίψει τα γονίδια που οδηγούν στην ανάπτυξη όγκων του μαστού, σε σκλήρυνση των αρτηριών και σε καρδιακές παθήσεις. Με άλλα λόγια 3 σε 1. Ή όχι μόνο, αφού προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει τη συμβολή του στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου (προστάτη, εντέρων, παγκρέατος, ενδομητρίου κ.ά.). Ακόμα το παρθένο ελαιόλαδο προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ευτυχώς για εμάς τους Έλληνες, αφού ως αποδείχθηκε είμαστε οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ελαιόλαδου στον κόσμο τρώγοντας 20 φορές περισσότερο από όσο οι Άγγλοι.